Tuber Magnatum Pico (trufa alba) Este printre cea mai valoroasa si apreciata trufa avand un parfum placut si aromat foarte diferit de cel al altor trufe. Traieste in simbioza cu: stejarul, teiul, alunul, plopul, salcia, are o forma rotunda neregulata cu adancituri de culoare crem-maronie in exterior si rosiatic in interior. Perioada de recoltare este din luna octombrie-decembrie.

 

Tuber Macrosporum (trufa cu spori mari) Este cea mai valoroasa si apreciata dintre trufele negre. Are o forma rotunda neregulata, de culoare negru-maroniu la exterior si in interior gri-rosiatic cu nervuri albe mai dese si apropiate, este un soi de trufa mai rar intalnita fiind pretentioasa la conditiile climatice si PH-ul solului. Are un miros si aroma asemanatoare cu tuber magnatum. Perioada de recoltare este din octombrie-decembrie

 

 

Tuber Aestivum Vitt (trufa de vara) cunoscuta trufa neagra Traieste in simbioza cu: stejarul, carpenul, alunul, fagul, teiul in soluri nisipoase-argiloase. Are o forma rotunda neregulata de culoare negru maroniu la exterior si in interior de culoare maronie inpanzita de nervuri de culoare alb-gri. Se afla de la 1 la 10 cm sub pamant in unele cazuri chiar si mai adanci. Dimensiunile lor de crestere poate ajunge la marimea unui mar. Are un miros specific si gust aromat. Perioada de recoltare mai-septembrie.

 

Tuber brumale (trufa de iarna) Este asemanatoare cu trufa de vara. Are o forma rotunda neregulata de culoare neagra la exterior si in interior de culoare negru-cenusiu cu nervuri de culoare alba mai late. In zonele climatice mai bune poate creste ca marimea unui ou de gaina, in general ele sunt de dimensiunile unei nuci. Periada de recoltare din decembrie pana in martie.

 

 

Tuber Uncinatum Se aseamana cu tuber aestivum, traieste in simbioza cu cel al tuber aestivum, are o forma rotunda neregulata, la exterior de culoare neagra, gleba interioara de culoare maronie inpanzita de nervuri de culoare alb-gri. Are un miros mai puternic si un gust mai aromat decat tuber aestivum. Perioada de recoltare septembrie-noiembrie.

 

Tuber mesentericum Are o forma rotunda neregulata, marimea lor sunt de dimensiuni mici, ca aspect este asemanatoare cu tuber estivum, aspectul in interior este mai impanzit de nervuri late de culoare alba, are un miros foarte intepator de gudron si este mai slab cautata in interes comercial datorita mirosului ce il emana. Perioada de recoltare este din septembrie-decembrie.

 

 

Tuber Melanosporum Vitt Traieste in simbioza cu: stejarul, carpenul, alunul, fagul, teiul in soluri nisipoase-argiloase. Are o forma rotunda neregulata cu zgronturi piramidali de culoare negru spre rosiatic la exterior si la interior negru-maroniu cu nervuri albe.Emana un miros si gust placut. Perioada de recoltare este septembrie-decembrie.

 

Tuber Choirmyces meandriformis (trufa porceasca) Are o forma rotunda neregulata de culoare alb-galbui la exterior si in interior crem-galbui cu aspect de marmura. Are un miros puternic cu aroma de porumb fiert si se gaseste uneori si la suprafata pamantului. Perioada de recoltare este din iunie-noiembrie.