Despre trufe

   
 

Trufele se numara printre cele mai pretentioase alimente de pe fata pamantului. Cresc doar in simbioza cu anumiti copaci: stejar, fagi, plopi, aluni, pin, tei. Trufele sunt ciuperci micorizate.

 

 

Micoriza este simbioza intre radacinele plantelor superioare cu miceliul unei specii de ciuperci sau convietuirea stabilita intre anumite categorii de ciuperci si radacinile unor plante superioare. In acest caz planta superioara micorizata asigura ciupercii glucide, vitamine, substante stimulatoare de crestere si fructificare iar ciuperca furnizeaza plantei azot, fosfor si alte elemente in forma usor asimilabila.

 

 

Datorita acestei relatii simbiotice plantele cu micoriza cresc mai bine iar ciupercile fructifica mai abundent. Trufele se gasesc la cativa centimetri sub pamant, ele se afla chiar si pana la 70 cm sub pamant, dar in general se gasesc de la 5 la 30 cm depinde de PH-ul solului.

 

Soiuri de trufe

   
 

Soiuri de trufe recoltate din fora spontana cu valoare gastronomica sunt de 3 feluri: cele de vara, iarna si trufele comune. Cea mai rara dar si cea mai apreciata specie fiind trufa alba (tuber magnatum).

 

 

Soiuir de trufe se gasesc si in tara noastra cum ar fi: tuber melano sporum (fierea pamantului, trufa neagra, trufa de iarna), tuber aestivum (trufa de vara sau trufa varatica) tuber magnatum .