Truficultura

Societatea noastra in colaborare de parteneriat cu o firma din Italia aducem la comanda plante micorizate cu certificat de garantie. Pentru realizarea unui sistem de plante micorizate cu trufe este necesar sa se respecte anumite standarde tehnice: firma noastra va sta la dispozitie cu date tehnice pentru infiintarea plantatiei trufiere.

DESIGN:

Design-ul este o premiza importanta pentru realizarea unei plantatii trufiere cu sanse bune "de succes". Primul pas este de a colecta informatii privind zona din jurul parcelei pe care doriti truficultura, vegetatia productiva naturala de trufe, specii de arbori tipic al zonei etc. De-asemenea se recomanda, analize fizico-chimice ale solului sa se cunoasca cat nisip %-namol-lut, ph-ul, prezenta calciului totala si activa, azot, fosfor, potasiu etc. Vizita tehnica a unui expert este de a completa informatiile necesare pentru un sistem si design asigura expunerea de natura terenului si de alegerile pe care le face pe specii de trufe, copaci si plante de simbioti.

PREGATIREA SOLULUI

Daca este necesar inainte de prelucrare nivelarea adecvata a terenurilor si indepartarea a radacinilor, tufisuri si pietre daca exita in prezent, apoi vom trece la rafinarea solului, ingrasamintele au fost testate in mod corespunzator astfel incat sa fie adecvate pentru utilizare. Ultima operatiune este plantarea terenului cu plante superrioare micorizate. Momentul plantarii: de la toamna la primavara

NORME DE SISTEM :

Plantarea se face la 7 m distanta de plantele micorizate, plantele se pun cu grija in gaura facuta in sol, care apoi se acopera, si la sfarsitul anului se mai pune pe langa planta plantata langa tulpina acesteia solul fiind din jurul plantei plantate.

IRIGARE

Stiut bine - cunoscut faptul ca sistemul de irigare promoveaza la radacinile plantelor, o buna crestere regulata si uniforma de padure a plantelor, intretinerea corecta a vitalitatii micorizate, o intrare prematura in productia de trufe, o uniformitate pe an de productie, dupa cativa ani si o dimensiune constanta a trufelor.

DISPOZITII FINALE:

In cazul in care plantarea se face mai devreme sau in perioada de intaziere este recomandata irigare abundanta, nu se utilizeaza niciodata (reteaua de apa, deoarece contine clor). In cazul in care exista o prezenta de animale (mistret, cerb, caprioare, iepuri etc) plantatia respectiva este obligatoriu sa se imprejmuiasca cu gard pentru stoparea accesului acestora. Pentru o cultivare corespunzatoare este necesar sa se mentina curat de la facilitatea de buruieni prin prasire in jurul plantelor. In cazul in care este seceta de primavara-vara sa se intervina cu sistem de irigare. Pentru controlul anumitor paraziti cum are fi: afide, filoxira, mucegaiul pulvorent etc. se va consulta departamentul tehnic din zona. La finalul plantatiei trufiere prima productie estimativa este de la 8-10 ani in functie de plantele micorizate si plante. Aceasta este valabil pentru toate soiurile de trufe, cu exceptia trufelor pretuite de culoare alba, care inca nu s-a reusit sa se faca plantatie trufiera cu succes.

PRODUCTIE LA HECTAR:

Chiar si aceste cifre sunt supuse unor variabilitati din moment ce depind de multi factori. Randamentul variaza de 40-80 kg pe hectar, plafoane de trufe de pana la 100 de kg. cifra medie este de aprox. 50 kg/hectar.